Zwitserland

Mijn spreekbeurt gaat over een heel bijzonder mooi, klein maar belangrijk land voor Europa namelijk Zwitserland.

Zwitserland is een klein land gelegen in het midden van West-Europa met als buurtlanden: Duitsland, Lichtenstein, Oostenrijk, Italië en Frankrijk.
Zwitserland heeft een oppervlakte van 41.290 Km² verdeeld over 2973 gemeenten of steden en ongeveer 6.750.000 inwoners.
Zwitserland is een vredig land dat sinds 1815 in geen enkele oorlog meer is gemengd.
Het is een democratie, dat is een meerpartijenstelsel, er zijn 20 volle en 6 halve kantons of leefgemeenschappen, elk met een eigen wetgeving, parlement en regering. Dus is er geen koning of president die het land regeert.

Het land bestaat uit afgelegen leefgemeenschappen met verschillende talen en dialecten.
De officiële talen zijn er Duits 70%, Frans 18%, Italiaans 11% en Retro-Romaans 1%.
In Zwitserland kun je niet betalen met de Euro, de officiële munt is er Zwitserse frank.
De belangrijkste steden in Zwitserland zijn:
1. Zürich is de grootste stad van Zwitserland, de luchthaven Kloten bevindt zich er ook.
2. Bern is sedert 1848 de hoofdstad van Zwitserland.
3. Basel is het belangrijkste verkeerskruispunt van Europa, ligt juist op de kruising van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Het levert de belangrijkste verbindingswegen voor zowel het water,spoor- en wegennet. Belangrijk voor het wegen-en spoornet, zijn de tunnels door de bergen. Voor het waternet is de haven het belangrijkst.
4. Genève gelegen aan het Meer van Genève met een mooi uitzicht op de Mont Blanc.
5. Lausanne is een stad gebouwd op 3 heuvels.

Aardrijkskundig gezien kan men Zwitserland verdelen in 3 grote natuurgebieden:

• In het Westen en het Noordwesten ligt de JURA = een middelgebergte uit kalksteen met dichtbeboste bergruggen.
• De Zwitserse hoogvlakte, ook wel Mittelland genoemd strekt zich uit tussen de Jura en de Alpen van aan het Meer van Genève tot aan het Bodenmeer. Dit is het belangrijkste landbouwgebied van Zwitserland.
• De Alpen bestaan uit 2 bergketens die gescheiden worden door de diep Rijn-Rhône-bedding. Dit gebied neemt 2/3 van Zwitserland in. In de Zwitserse Alpen zijn meer dan 1000 gletsjers, dat zijn lange ijsrivieren die afdalen tot aan de eeuwige sneeuw, deze grens ligt in ieder massief op een andere hoogte.

De vier belangrijkste rivieren in Zwitserland zijn:
1) de Aare
2) de Inn
3) de Rijn
4) de Rhône
Zwitserland heeft ook vier meren:
1) het Bodenmeer, dit is het grootste meer van Europa.
2) Het Meer van Genève
3) Lago Maggiore, is het laagste punt in Zwitserland op 197m
4) Neuenburger Zee




Enkele belangrijke bergen:
1) De Jungfrau
2) De Matterhorn
3) De Monte Rosa, is het hoogste punt van Zwitserland op een hoogte van 4638m. De afstand tussen het hoogste punt de Monte Rosa en Het Lago Maggiore bedraagt slechts 50km.

Zwitserland is een belangrijk industrieland, de Zwitsers zijn gespecialiseerd in het maken van medicijnen en horloges, er worden elk jaar 50 miljoen horloges uitgevoerd naar andere landen over de hele wereld.
In de landbouw heeft men zich voornamelijk geconcentreerd op de veeteelt, koeien, schapen en geiten grazen in de zomer op de bergweiden, ’s winters worden ze naar het dal gebracht om te overwinteren in de stallen. De melk van deze dieren wordt gebruikt voor het maken van verschillende soorten kaas en natuurlijk ook voor de lekkere en wereldberoemde Zwitserse chocolade.
Wanneer de dieren op de bergweiden grazen wordt de alpenhoorn gebruikt door de boeren om hun vee van de bergweiden te roepen.


Zwitserland is een zeer rijk land en hun rijkdom hebben ze vooral te danken aan de geldhandel en het toerisme.
Doordat het een vredig land is komen mensen van over de hele wereld hun geld storten op Zwitserse banken waardoor Zwitserland een heel belangrijk financieel centrum is geworden.

Het toerisme; vooral Gräubunden, het grootste kanton van Zwitserland heeft een afwisselende natuur met vele hoge toppen, gletsjers, wouden, rivieren en bergweiden. Samen met Berner Oberland is dit gebied het meest geliefd bij de vele buitenlandse vakantiegangers.
De skimogelijkheden zijn hier groot, er zijn veel goede hellingen en dit krijgt ook veel zon, zowel in de winter als in de zomer.

In Zwitserland zijn er vroeger ook enkele bekende mensen geboren:
Eerst en vooral Henry Durant, de stichter van het Rode Kruis, de vlag van Zwitserland is dan ook afgeleid van deze stichting namelijk een rode met een groot wit kruis.
De tweede persoon zul je wellicht beter kennen van stripverhalen of van filmpjes, Willem Tell, dit was een man die leefde in de Middeleeuwen en opkwam voor de armen, dit was niet naar de zich van de mensen die toen aan de macht waren en hij werd gevangen genomen en kreeg een straf opgelegd, hij moest een appel op het hoofd van zijn zoontje leggen en de appel moest hij doorboren met een pijl uit zijn boog. Als hem dat niet lukte werd hij opgehangen en was zijn zoontje doorboord met zijn pijl, als hem dat wel lukte was hij terug een vrij man en kon hij terug opkomen voor de armen. En wat gebeurde… natuurlijk hij doorboorde de appel en was vrij.


Je kan Zwitserland vergelijken met een tentoonstelling waar je alleen maar kostbaarheden ziet, al het mooie dat er bestaat op de wereld vind je er terug: lieflijke meren, smaragdgroene bergbeken, hemelbestormende bergtoppen, ijswoestijnen, oeroude bergdorpjes en imposante steden.

Kortom zeker een land om eens te bezoeken maar dan wel niet vergeten om veel Zwitserse franken mee te nemen want het is er zeker niet goedkoop, vraag dat maar eens aan mensen die er geweest zijn.

 bedankt voor het luisteren



Maak jouw eigen website met JouwWeb