Orka

 

De Orka

Inleiding
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het hele mooie beesten vindt en omdat ik meer over ze wilde weten.

Algemene gegevens 
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Cetacea (Walvissen)
Familie: Delphinidae (Dolfijnen)
Geslacht: Orcinus


Hoe ziet de orka er uit?
Orka’s zijn heel makkelijk te herkennen. Ze hebben een zwarte bovenkant, wit aan de onderkant en een witte vlek net boven zij oog. Ze hebben allemaal een ander patroon, dat net iets anders is dan de andere orka’s. Ze zijn vrij dik en hebben een bijzonder opvallende rugvin. Daarom worden ze ook wel de zwaardwalvis genoemd. De rugvin kan tot 2 meter hoog kan worden. Mannetjes kunnen tot 9,5 meter lang worden en tot 6 ton wegen. De vrouwtjes zijn iets kleiner, tot 8,5 meter, en kunnen ongeveer 5 ton wegen. Bij de geboorte zijn jongen gemiddeld 2,4 meter lang en wegen 180 kilogram. De grotere mannetjes zijn in de groep herkenbaar aan hun hoge, spitse rugvin. Vrouwtjesorka's worden ongeveer 50 jaar oud, maar kunnen ouder dan 80 worden. Mannetjes worden ongeveer 30 jaar; er zijn ook gevallen van mannetjesorka's van boven de 50 jaar bekend. Ook heeft een orka longen. Hij moet dus steeds naar de oppervlakte om te kunnen ademen. Een orka heeft ongeveer 50 tanden van ongeveer 50 cm lang. Een orka zwemt meestal 3 tot 10 km per uur. Maar als hij jaagt gaat hij wel 65 km per uur.


Vinnen.
Orka’s hebben vier vinnen. Een staart vin, 2 borst vinnen en een rug vin. De staartvin van de orka is erg sterk. Aan de beweging van die staart kun je goed zien dat de orka een zoogdier is. Zijn staart is heel breed en beweegt op en neer. Ook slaat de orka soms met zijn staart op het water dat doet hij als hij boos is maar ook als hij wil spelen. * De borstvin. In de borst vinnen zitten botjes. De vinnen lijken een beetje op een hand met vingers. Dat komt doordat sommigen mensen denken dat de orka vroeger een land dier was. De rugvin. De rugvin kan soms heel groot zijn. Bij vrouwtjes ongeveer een meter. Bij een mannetje soms wel 2 meter. In de rugvin zit geen bot. Daardoor kan de rugvin soms slap gaan hangen.


Gedrag van de orka.
Orka's slapen niet, omdat ze op moeten passen of ze niet opgegeten worden en moeten boven water ademen. Ze rusten uit door de twee hersenhelften om de beurt uit te laten rusten. Orka's leven in groepsverband, die troepen worden genoemd. Een troep kan uit 2 tot 90 orka's bestaan, waarin het oudste vrouwtje de leiding heeft. Er zijn ook orka's alleen aangetroffen; dit waren mannetjes. In een kleine troep zijn de orka's meestal een familie met één volwassen mannetje, twee of drie vrouwtjes en een aantal jongen. Grote troepen hebben drie of vier volwassen mannetjes, met ieder een paar vrouwtjes en hun jongen. Deze groepen komen soms samen, en kunnen zo een troep van veertig dieren vormen. Ze komen voor in zowel de warme als de koude wereldzeeën, waar ze dicht in het gebied van de kust te vinden zijn.





Taal
Orka's kunnen met elkaar praten. Elke school heeft z'n eigen dialect.
Een orka kan ook goed zien. Maar daar heeft hij in troebel water niet veel aan. Toch kan hij in troebel water zo zwemmen dat hij nergens tegen aan botst. Hij heeft net als een vleermuis een echo systeem. Zijn klikgeluid gaat naar voren en botst dan tegen bijvoorbeeld een visen kaatst terug. Via zijn onderkaak gaat het geluid naar de oren van de orka. Zo kan de orka precies weten hoever de vis van hem af is.
Dus je kunt eigenlijk ook zeggen dat orka's kunnen zien met hun oren.


Voedsel.

Het dieet van de orka is bijzonder afwisselend. * Het menu omvat vis, zeevogels zoals pelikanen, aalscholvers, pinguïns en meeuwen, pijlinktvissen, en zoogdieren, zoals de Weddellzeehond en de zeeleeuw tot zelfs andere walvissoorten en haaien. Walrussen laat hij meestal met rust. Tot nu toe is nog nooit een mens aangevallen door een wilde orka. Orka's jagen in groepen op volle zee en aan de kust. Bij de kust van Argentinië komen ze tot aan de waterlijn om zeeleeuwen te verschalken. Ook is bekend dat ze ook grote ijsschotsen kapot stoten om daarop gevluchte zeehonden te grijpen.Met geen enkele andere bedreiging dan de mens, bevindt dit dier zich aan de top van de voedselketen.


Gevangenschap.
Omdat orka's spectaculaire dieren zijn die zich best gemakkelijk laten trainen, zijn orka's vrij populair geworden in dolfinaria en themaparken. Het meest in Noord-Amerika. Daarbij geven ze blijk van grote intelligentie. Ook het Dolfinarium Harderwijk heeft jaren een orka gehad: Gudrun. Orka's blijven echter wilde dieren en na een aantal ongelukken werd de kritiek op het gevangen houden van deze dieren steeds groter. Sindsdien zijn de omstandigheden om orka's in gevangenschap te houden wel steeds verder verbeterd: de dieren worden steeds ouder en ook worden er regelmatig jongen geboren (meer dan de helft van de orka's die nu in gevangenschap leven zijn er geboren). In gevangenschap krijgen orka's vaak een scheve rugvin. Een goede verklaring hiervoor hebben ze niet, maar het kan zijn dat de orka’s dan meer aan der oppervlakte zwemmen dan in het wild en kan de zwaarte kracht de rugvin schuin zetten. Mannetjes hebben vaak een grotere rugvin en hebben het vaker dan vrouwtjes.


Orka’s in Films 
De orka verscheen ook op het witte doek. De bekendste films zijn de drie Free Willy-films, waarmee de orka's in gevangenschap wereldwijd grote aandacht kreeg. In Free Willy speelde de tamme zwaardwalvis Keiko de rol van Willy, in de andere films werden robots gebruikt. Ze hebben geprobeerd om Keiko terug in de vrije natuur te krijgen. Dit lukte niet helemaal, want Keiko bleef het gezelschap van de mens opzoeken. Keiko stierf in 2003 ten gevolge van een longontsteking. Hij is vlakbij de baai waar hij leefde begraven. Hier zie je een stukje van de film. *


Symboliek
De zwaardwalvis is een dier met een belangrijke symbolische betekenis in de Nazca-cultuur. Het dier staat symbool voor moed. Nazca-krijgers worden vaak afgebeeld als zwaardwalvis met hoofden die aan het lichaam zijn bevestigd. De zwaardwalvis werd eerst simpel afgebeeld, maar later steeds gecompliceerder.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen

 



Maak jouw eigen website met JouwWeb