New York

Algemeen
New York – of officieel City of New York – is de grootste stad van de Verenigde Staten. Ze vormt een centrum van internationale handel, politiek, muziek, mode en cultuur. Doordat de stad een grote hoeveelheid musea, galerieën, grote bedrijven enzovoort heeft, wordt de stad samen met Londen, Parijs en Tokyo gezien als 1 van de belangrijkste vier wereldsteden. New York is ingedeeld in 5 stadsdistricten: The Bronx, Queens, Brooklyn, Manhattan en Staten Island. Het eiland Manhattan is het centrum van New York. Het wordt omringd door 3 rivieren: de Hudson, de East River en de Harlem River. Manhattan is door tunnels en bruggen verbonden met de andere districten. De bekendste brug die de verbinding vormt tussen het eiland en Brooklyn, is de Brooklyn Bridge. Het was ’s werelds eerste stalen hangbrug en 20 jaar lang ook de langste. Er zijn al heel erg veel kunstfoto’s gemaakt van deze brug.

Geschiedenis
New York was vroeger eigendom van de Nederlanders. Ze kwamen aan in Manhattan en noemde de stad in zijn geheel Nieuw-Amsterdam. Veertig jaar later viel Nieuw-Amsterdam in handen van de Engelsen, die de plaats New York noemden naar de hertog van York. De Nederlanders hebben New York nog even bezit, maar al snel nadat ze de stad de naam Nieuw-Oranje hadden gegeven, werd het definitief overgedragen aan de Britten.

Bevolking
In New York wonen er meer dan 8 miljoen mensen op een oppervlakte van 800 km². Er woont een groot aantal imigranten uit meer dan 180 landen. Daardoor is het één van de meest kosmopolische plaatsen op aarde. Het zijn vooral Italianen, Chinezen, Ieren en Afro-Amerikanen die immigreren naar New York. Velen uit Azië zijn gevestigd in het welbekende Chinatown op Manhattan. Veel mensen uit de VS zelf verhuizen naar New York vanwege haar energie en cultuur, maar vooral op de hoop het te kunnen maken.

Economie & Toerisme
New York is het belangrijkste centrum van de Amerikaanse zakenwereld. De belangrijkste aandelenbeurs van de wereld is hier gevestigd, de New York Stock Exchange, maar ook de NASDAQ beurs. De stad werkt dus vanzelfsprekend als een enorme motor voor de internationale economie. Toerisme is ook een belangrijke bron voor hun inkomsten. In 2007 waren er 47 miljoen bezoekers. Opmerkelijk is dat er slechts 8,5 miljoen echt uit het buitenland kwam. New York wordt the city that never sleeps genoemd, omdat men zich er de klok rond kan vermaken. Er is een reusachtige keuze aan uitgaansmogelijkheden, musea, restaurants, tentoonstellingen enzovoort. De stad heeft daarbuiten ook nog een heleboel bekende bezienswaardigheden waarvan we er nu enkelen zullen overlopen.
Bezienswaardigheden
- Het vrijheidsbeeld: Dit is zonder twijfel gekend door jullie allemaal. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Het is maar liefst 93m hoog en weegt meer dan 200 ton. Het was een geschenk van de Fransen aan het Amerikaanse volk en is overal een symbool voor vrijheid. Ze hebben het hen geschonken vanwege hun honderdjarige onafhankelijkheid.
- The Empire State Building: Dit is de hoogste wolkenkrabber van New York. Het was het tweede grootste van de hele VS totdat de aanslag op de WTC-torens werd gepleegd. Het gebouw is gebouwd naar aanleiding van een competitie tussen 2 architecten. Ze hadden elkaar uitgedaagd om een zo hoog mogelijk gebouw te bouwen. The Empire State Building is daar het resultaat van. De naam komt van de bijnaam van de staat New York, die ook wel is The Empire State wordt genoemd. Bij helder weer heb je bovenop het gebouw een uitzicht van kilometers ver. Je staat dan om 380m hoogte.
- Central park: Dit is het grootste park van de Verenigde Staten. Het is gelegen op Manhattan en wordt gebruikt in tal van films. Het park strekt zich uit over 4 km en heeft een totale oppervlakte van 340 hectare. Het is met zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar ook het meest bezochte park in de VS. Het is benoemd tot New York City monument én historisch monument.
- Times Square: Deze straat wordt vooral gekenmerkt door de elektronische billboards, waarvan er op z’n minst 50 hangen. Het wordt beschouwd als de meest bekende straat ter wereld. Het bevindt zich op Manhattan en is genoemd naar het vroegere hoofdkantoor van de New York Times.
- In New York bevindt zich eveneens het hoofdgebouw van de Verenigde Naties.

Besluit
We hebben onderzoek gedaan naar de stad New York en zo zijn we veel te weten gekomen over deze toch wel bijzondere plaats. Het is een heel veelzijdige stad die zeker een bezoekje waard is. Wij waren vooral onder de indruk van alles wat er te zien is, er is echt voor ieder wat wils; van musea tot discotheken, van parken tot theaters. New York is echter ook een stad van tegenstellingen. Naast alle luxe zijn er ook nog heel veel mensen die het minder goed hebben. Voor hen is het heel moeilijk om een onderkomen te vinden, omdat de woningen in New York ontzettend duur zijn. Anderzijds blijft New York een stad die bruist van leven en die toonaangevend is en zal blijven voor de rest van de wereldsteden.

Zo, dit was mijn spreekbeurt over New York.Maak jouw eigen website met JouwWeb