Home » Biologie » Spreekbeurten » Dieren » Beren » Beren

beren

 

BEREN

INLEIDING.

Ik doe mijn spreekbeurt over beren omdat ik het leuke dieren vind, ik wou er zelf ook iets over te weten komen en omdat ik er veel over kan vertellen. Ik vertel veel over de bruine beer en de ijsbeer, en over de andere beren vertel ik iets in het kort.

SOORTEN BEREN

Er zijn verschillende soorten beren zoals.
De Bruine Beer die ook wel Grizzlybeer wordt genoemd
De Zwarte Beer die ook wel Baribal wordt genoemd
De IJsbeer
De Brilbeer die ook wel Andesbeer wordt genoemd
De Kraagbeer die ook wel Maanbeer wordt genoemd
De Lippenbeer
De honingbeer die ook wel Maleise Beer wordt genoemd
En De Reuzenpanda die ook wel Bamboebeer wordt genoemd

De Latijnse namen zijn dit
Van De Bruine Beer: Ursus Arctos
Van De Zwarte Beer: Ursus Americanus
Van De IJsbeer: Ursus Maritimus
Van De Brilbeer: Tremarctos Ornatus
Van De Kraagbeer: Selenarctos Thibetanus
Van De Lippenbeer: Melursus Ursinus
Van De honingbeer: Helarctos Malayanus
En tot slot van De Reuzenpanda: Ailuropoda Melanoleuca

Vroeger hoorde de reuzenpanda niet tot de soort: Beren, maar tegenwoordig wel. Vroeger hoorde de Reuzenpanda tot de wasbeerachtigen.

Er zijn ook nog andere soorten die wel beren worden genoemd, maar geen beren zijn, dat zijn deze soorten:

De Kleine Panda
De Wasbeer
De Neusbeer
De Rolstaartbeer
De Koalabeer

DE BRUINE BEER

De bruine beer kwam je vroeger overal in de bossen van Europa tegen. Toen woonden er nog niet zo veel mensen. Later werd door de jacht en door het kappen van de bossen het leefgebied steeds kleiner. Omdat het eten van de bruine beer weggehaald werd en omdat erop geschoten werd zijn de beren uit elkaar gedreven. Nu leven er nog ongeveer 5000 beren in de Alpen, Pyreneeën en in Scandinavië.

De bijzonderheden van de Bruine Beer is dat de vacht van kleur kan verschillen van bruin tot bijna zwart. Een ander kenmerk is de bult op zijn rug. In Amerika kreeg de bruine beer de naam grizzlybeer door zijn grijsachtige kleur. Ook laat de bruine beer grote voetsporen achter, maar als je een voetspoor zonder nagels tegenkomt is die waarschijnlijk niet van de beer, want de bruine beer kan zijn nagels niet intrekken.

Op de bruine beer is zoveel gejaagd omdat je er grote en ook zachte bontjassen van kon maken. Toen de bruine beer bijna uitgestorven was kwamen natuurorganisaties voor de bruine beer op. Één natuurorganisatie daarvan is het WNF dat betekend: Wereld Natuur Fonds. In het Engels heet dat WWF die afkorting gebruik je ook wereldwijd.

Ook zijn er steden en andere namen vernoemd naar de bruine beer zoals de steden Bern en Berlijn en de naam Ben.

Bruine beren leven alleen, behalve in de paartijd, dan zijn ze bij elkaar om te paren, na twee weken gaan ze weer verder. De paartijd is in juni. Dan is de vrouwtjesbeer 180 tot 250 dagen zwanger. Het gemiddelde is twee jongen per keer. Als de jongen geboren worden dan zijn ze blind en na twee maanden beginnen de kleine beertjes te lopen. Meestal blijven de jongen 2½ jaar bij hun moeder. De bruine beer leeft ook samen met de andere beren als er veel voedsel is. De bruine beer wordt ongeveer 30 jaar oud, en de bruine beer kan wel 50 kilometer per uur rennen.

De bruine beer kan heel verschillende grootte’s hebben. Dat komt dan door het voedsel en hoe het leefgebied is. De beren die langs de kust leven en veel vis eten worden vaak het grootst.
Een volwassen bruine beer die niet meer groeit, weegt ruim een halve ton.

De bruine beren gaan vaak op hun achterpoten staan om hun voedsel te kunnen zien. Dan hebben de beren een groter blikveld. De bruine beer eet vooral: planten en vis zoals zalm, ook eten de bruine beren soms vlees als ze dat te pakken kunnen krijgen. Bruine beren voelen zich thuis in het water en kunnen bij watervalletjes of ondiepe plekken in een rivier uren op de loer liggen om een zalm te vangen, als de zalm tegen een waterval op zwemt wat de zalm doet door te springen kan de bruine beer de zalm gemakkelijk opvangen. Ook een mogelijkheid is dat de bruine beer op de zalm af springt en heb met een beet of een harde klap van zijn voorpoten verlamt, of zelfs doodt. Als de zalm is gevangen, dan kan de zalm niet meer ontsnappen. Om voedsel te vinden gebruikt de bruine beer vooral zijn reukzin. Een bruine beer heeft heel sterke lange en scherpe hoektanden, dan denk je de bruine beer eet alleen vlees toch eet de bruine beer maar voor 20% vlees.

Een bruine beer heeft net als de meeste andere beren een kop die lijkt op de kop van een hond. Beren hebben een aparte neus die erg opvalt maar heel kleine kraaloogjes en heel kleine oren.

De voet van een beer is breed en plat met een dikke vacht op de bovenkant en tussen de tenen.

De ondersoorten van de bruine beer zijn: grizzlybeer, kodiakbeer, alaskabeer, eurazatiche bruine beer, syrische beer, mandsjoerijse beer en hokkaidobeer.

DE IJSBEER

De ijsbeer is geelwit. De ijsbeer is groter dan de andere beren, hij kan wel 2,80 groot worden als de ijsbeer rechtop staat. De ijsbeer kan wel 800 kilo zwaar worden.

De ijsbeer komt voor rond het noordpoolgebied, maar vooral in Noord Canada.

IJsberen zwemmen gemakkelijk afstanden tot 10 KM in open water. Met hun voorpoten peddelen ze zich zo vooruit, de achterpoten gebruikt de ijsbeer als een roer. De dekharen waar een boel lucht tussen zit zorgt ervoor dat de ijsbeer kan drijven. Bij het duiken houden de ijsberen hun ogen open maar hun neusgaten dicht. IJsberen kunnen 5 minuten hun adem inhouden en kunnen zeevogels of zeehonden die in de zon dobberen van onderen aan te vallen, zodat de zeehonden of de zeevogels het niet kunnen zien. Ook eten ijsberen robben, daarvan eten ze vooral het vet en de organen, ze eten het vlees pas als ze heel hongerig zijn.
IJsberen jagen vooral op zeehonden, en af en toe op walrussen. De ijsberen kennen 2 manieren van jagen. Bij de sluipjacht komt de ijsbeer langzaam dichterbij, waarbij de ijsbeer vooral vertrouwt op zijn schutkleur. Als de zeehond kijkt, beweegt de ijsbeer zich niet. Als de ijsbeer op 15t/m30 meter afstand is zal de ijsbeer aanvallen met een snelheid van 55 km/uur. Bij de loerjacht ligt de ijsbeer bij een ademgat van een zeehond te wachten zonder te bewegen. Als de zeehond zijn kop boven water steekt om adem te halen, wordt hij gegrepen door de ijsbeer en wordt hij met een beet in de kop gedood.

Van alle landroofdieren zijn ijsberen de grootste. Ze zijn ook de sterkste. Onder hun zachte vacht zitten een heleboel spieren. Vaak gebruiken de ijsberen hun klauwen om vis te vangen. Als een ijsbeer echt heel erg kwaad is zal zo’n beer er zeker mee aanvallen. Probeer dan vooral niet weg te rennen, want dan springt de ijsbeer vanachter zo op je rug en dan haalt de ijsbeer uit met zijn scherpe klauwen, je hebt dan dus meer kans om te overleven als je blijft staan.

De ijsbeer is als hij net uit het water komt zo wit als sneeuw. Langs de rand van de Noordpool is dat een perfecte schutkleur. Zeehonden zijn is de belangrijkste voedselbron voor de ijsbeer. Anders als dat de andere beren doen is dat de ijsberen bijna allen maar vlees en vis eten. Dat kan ook moeilijk anders, want bij de Noordpool vind je weinig planten.Behalve de grootste vleeseter os de ijsbeer ook de langste, de zwaarste en de sterkste van alle beren. Ook is de ijsbeer de beste zwemmer, en hij kan beter tegen de kou als alle andere beren. 




DE ZWARTE BEER


De zwarte beer kan zich aanpassen aan verschillende landschappen maar is het liefste in het bosgebied. Zijn sterke poten en lange nagels komen goed van pas bij het openkrabben van vermolmd hout. Op zoek naar wormen en larven en ook bij het klimmen in de bomen, want daar plukt hij met zijn lippen die de zwarte beer goed kan bewegen graag vruchten. Zijn oren zijn groter en staan meer rechtop dan bij de bruine beer en de zwarte beer heeft ook geen bult op de rug. In het noorden van zijn leefgebied heeft de zwarte beer soms wel een winterrust van 6 maanden. Zwarte beren breken wel eens in bij de lege hutten in het oerwoud en in auto’s om voedsel te pakken wat is blijven liggen. Deze beren leven niet in groepen. Ze wegen rond de 120. De zwarte beer wordt 1,7m lang. De zwarte beer eet bijna alleen maar plantaardig voedsel, zoals: wortels, noten, bessen, vruchten, knoppen van de struiken en jonge bladeren.

DE KRAAGBEER

Kraagberen lijken door hun uiterlijk en door hun gedrag veel op zwarte beren. Hun halve leven brengen ze in de bomen door. Ze eten noten zoals eikels en beukennootjes, vruchten, bamboescheuten, en bladeren, gras, kruiden en insecten, bijvoorbeeld: mieren. Deze beren leven in bossen, maar als de mensen van de bossen akkers maken dan willen de beren ook wel eens mensen aanvallen of de gewassen kapotmaken of opeten. In de winter maken ze een hol, en in dat hol worden ook altijd de jongen geboren, meestal zijn dat er 2. De draagtijd is 8 maanden. Op deze beren wordt gejaagd om de lichaamsdelen uit te halen, zodat de mensen daar geneesmiddelen van kunnen maken. Deze beren leven niet in groepen. Ze wegen tussen de 100 en 200 kilo. En word ook 1,7m lang.

DE HONINGBEER

De honingbeer is de enige beer die voorkomt in de tropen, de honingbeer woont daar in de laaglandregenwouden. De honingbeer is ’s nachts actief. Overdag slaapt hij en hij zonnebaadt in de bomen. Honingberen hebben extreem lange, kromme klauwen, waarmee ze goed in bomen kunnen klimmen. Ze doen hun armen om de boom heen en dan trekken ze zich op met hun tanden. Honingberen kunnen hun tong wel 25 cm ver uitsteken om larven, honing en ander lekkers uit holten en kieren te halen. Bij termietennesten steken ze de voorpoten een voor een naar binnen, de termieten die dan op de poot van de honingbeer springen worden dan opgelikt. De honingbeer wordt 50 tot 65 kilo. Ze worden 1,4m lang. Honingberen hebben een korte vacht.

DE LIPPENBEER

Deze middelgrote beer heeft korte, maar ook vooral heel sterke poten. Het leefgebied van deze beer is ver uit elkaar gegaan door de jacht en het uitroeien van deze beren. Lippenberen leven alleen. Lippenberen zijn 1,40 tot 1,80m lang. Ze worden rond de 100 kilo. De lippenbeer kan zijn neus dichthouden. De lippenbeer past zich aan waar hij voedsel kan vinden. Dus soms in het bos en soms op grasvelden. Het voedsel dat de lippenbeer het meeste eet is: mieren, termieten en vruchten. Ze kunnen goed ruiken en snuffelen veel om hun voedsel te vinden. Ze doen de neus dicht en zuigen de mieren of termieten zo door hun bek naar binnen.

DE BRILBEER

De naam komt van de tekening op zijn gezicht, omdat het net een bril lijkt. De brilbeer is de enige beer in zuid Amerika. Hij leeft veel in de bomen. Hij is door de mensen naar de regenwouden gejaagd. Ze eten bijna alleen maar planten. Brilberen slapen in de bomen. De brilbeer wordt 1,5 tot 2 meter groot. De brilbeer wordt 140 tot 175 kg.

DE REUZENPANDA

Het eten van de reuzenpanda is 99% bamboe voor de rest jonge loten, dat zijn vers gegroeide takjes. De reuzenpanda is het teken voor de natuurbescherming gebruikt. Ze slapen onder de bamboestruiken. Hun eigen gebied is markeren hun met hun geurstoffen, zoals met plas en anaalklieren. Panda´s wegen tussen de 70 en 125kg. Ze worden 1,60 tot 1,90m lang. Kleine reuzenpanda´s ook al zijn die dan nog geen reus, zijn 15 cm lang. Zo´n kleine reuzenpanda zie je op het plaatje. De reuzenpanda heeft geen winterrust omdat er het hele jaar door bamboe groeit.