Home » Biologie » Spreekbeurten » Dieren » Stokstaartjes


Stokstaartjes

 

1  wat is een stokstaartje

2.   mijn familie onder de grond

3.   de jacht en het eten

4.   de geboorte

5.   het lijf

6. extra/vragen


1. Wat is een stokstaartje 

De wetenschappelijke naam van een stokstaartje is Suricata suricatta. Om te bewaken zit er voortdurend  een van de dieren recht overeind om de omgeving af te spieden. Als de waker alarm slaat vluchten de beesten in hun holen. Stokstaartjes leven in rotsachtige gebieden van zuidelijk Afrika. Een stokstaartje is een zoogdier. Een stokstaartje is ook een roofdier. stokstaartjes zijn 25 tot 35 cm lang en de staart is 18 tot 25 cm dus bij elkaar 50 cm ongeveer. Een stokstaartje kan ongeveer 10 tot 15 jaar oud worden een stokstaartje weegt ongeveer 600 g tot 1 kg. Ze leven in groepen van ongeveer 30 stokstaartjes dat kunnen 2 of 3 families zijn. Ze leven onder de grond en in rots spleten.  Het stokstaartje bezetten  meer dan 800 m2. 


2. Mijn familie onder de grond

Hij heeft ongeveer 90 gangen en 6 kamers. Stokstaartjes kwamen voor in de droge gebieden van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Ze leven in Deze groepen leven vaak in holen van grondeekhoorns, die ze naar hun eigen behoeften aanpassen. Wanneer de grond na een regenbui wat zachter is beginnen ze te graven en verdwijnen ze onder de grond. Ze graven tunnels van zo'n 15 cm in doorsnee en tot twee meter diep. Onder de grond ontstaat er zo een netwerk van tunnels die met elkaar in verbinding staan. Er zijn verschillende kamers in de tunnels, zoals een 'slaapkamer', een kamer waar de jongen worden grootgebracht en 'wc-ruimtes', waar ze hun behoeften doen. De tunnels zijn op sommige plaatsen iets breder, zodat de stokstaartjes zich kunnen omdraaien.De holen bieden de stokstaartjes beschutting tegen de nachtelijke kou en vijanden. Als de stokstaartjes wakker worden dan gaat er altijd een naar buiten om te kijken of de buurt veilig is. Als het niet veilig is dan zegt hij dat tegen de anderen stokstaartjes als de kust wel veilig is dan haalt hij de rest ook naar boven. 


 

3. De jacht en het eten 

 

Veel woestijndieren zijn `s nachts actief, maar het stokstaartje overdag. Het grootste gedeelte van de dag zijn stokstaartjes met hun neus op de grond op zoek naar larven. Ze snuffelen rond, waarbij ze met hun klauwen of neus in de bodem graven. Ook keren ze stenen om en onderzoeken ze boomstronken. Ze zijn gek op insecten, maar eten ook schorpioenen, hagedissen en kleine knaagdieren. Als een stokstaartje een schorpioen vindt, slaat hij er krachtig met de voorpoten op om hem dood te slaan. Stokstaartjes doen alles samen behalve eten dan zorgt iedereen voor zichzelf. Als een van de stokstaartjes een grote prooi grijpt, gaat hij deze op afstand van de andere opeten. Komen ze dichterbij, dan gaat  hij er grommend met de prooi vandoor. Drinken doen ze nauwelijks. Alle vocht die ze nodig hebben halen ze uit het voedsel. Hun gebit maken ze na het eten schoon met hun lange nagels. 


4. De geboorte 

Een vrouwtje is ongeveer 11 weken zwanger. Ze kan 2 tot 5 jongen krijgen. Wanneer een vrouwtje jongen heeft gekregen, verandert er de eerste dagen niets in haar gewoonten. Ze brengt haar dagen buiten het hol door, op zoek naar voedsel. Intussen worden de jongen bewaakt door andere stokstaartjes. De moeder kan dan samen met de rest op jacht en voldoende eten. Hierdoor is ze in staat haar jongen voldoende melk te geven. Na drie maanden hoeven de jongen niet meer bij hun moeder te drinken. De volwassen dieren die op hen passen, brengen de jongen hun eerste prooidieren. De moeder leert hen pas zelf voedsel te vangen als ze in staat zijn haar tijdens de jacht te volgen. Een jonge is naar een half jaar al volwassenen. Een vrouwtje kan soms wel 3 keer per jaar zwanger zijn. De jongen kunnen 1 uur na de geboorte al lopen.


 
 

Voorbeeld HTML

5. Het lijf 

Ik geven jullie nu info over de belangrijkste lichaamsdelen

Zo als:

De staart

De ogen

De snorharen

De oren

De bek

De neus

De klauwen

 

De staart:

Het stokstaartje heeft een lange staart om zichzelf in evenwicht te blijven als hij recht op staat. En het is erg makkelijk bij het vechten want als hij vecht slaat hij de ander met zijn staart en bijt hem. Dat doen stokstaartjes om een vrouwtje te krijgen.

 Ogen:

Het stokstaartje kan heel goed zien. Hij ziet bijvoorbeeld het verschil tussen een gier en een arend. Dat is wel fijn want een arend lust wel een lekker stokstaartje en een gier niet.Een stokstaartje kan goed zien net voor het donker als het schemerig is.

 De snorharen

Stokstaartjes gebruiken de snorharen om in het pikken donker te kunnen voelen waar ze zijn.

Oren:

Zijn gehoor is net zo goed als dat van de mens de oren gebruiken ze ook voor als de  wacht

De bek:

Een stokstaartje heeft scherpen tandjes in zijn bekje dat is zo omdat hij een vleeseter is. Een stokstaartje heeft ongeveer 18 tandjes; 10 kiezen en 2 hoektanden en 6 voortanden.

de neus

Stokstaartjes kunnen heel goed ruiken wel beter dan een mens. Een stokstaartje moet ook wel goed ruiken want in de holen is het donker en dan zien ze niets. Daarvoor gebruiken ze hun neus daarmee kunnen ze goed ruiken of er soortgenoten voor hem staan en of  of er gevaar is. Met hun neus kunnen  ze ook ruiken of er en prooi is.

De klauwen

De klauwen van een stokstaatje zijn klein maar wel snel en lijken op honden pootjes. De klauwen ze zijn erg snel  met het graven. De klauwen zitten dicht bij de buikjes. Met de scherpe klauwen verdedigen ze zichzelf. Aan de klauwen zitten scherpen nagels.


6. vragen 

1 . wat is de wetenschappelijke naam van een stokstaartje?

2. Hoeveel families kunnen er in een groep zitten?

3.Hoe oud kan een stokstaartje ongeveer worden?

4. Hoe lang is een stokstaartje ongeveer?

5. Waar leven de stokstaartjes ( je hoeft er maar 1 op te noemen)