Vos

 

De vos  

 


In de dierentuin zag ik af en toe een vos. Ik vond dat dier zijn staart zo mooi dat ik er wel meer over wou weten. Daarom deze spreekbeurt.

  • De vos is familie van de hond en behoort natuurlijk tot de zoogdieren. De vos is een roofdier d.w.z. dat hij jaagt op zijn prooi.

  • Wat eet onze vriend zoal. De vos is in feite een vleeseter, een geleerd woord hiervoor is 'carnivoor'. Hij vangt konijnen, vogels, muizen, ratten, kikkers, hazen, ja zelfs aardwormen. Soms pakt hij ook vruchten en eieren. Hij eet ook krengen (dode dieren). Als er te weinig voedsel is schakelt het menu van de vos om naar 'omnivoor'. Dit betekent dat hij dan alleseter wordt.

  • Over de voortplanting wil ik het volgende kwijt. De paring gebeurt in januari. De dracht duurt een vijftigtal dagen. Dus ergens in maart krijgt de moeder jongen. Een vossenjong wordt ook 'welp' genoemd zoals bij de leeuw. Het nest kan 2 tot 7 jongen tellen. De welpen worden blind geboren, net zoals bij de mens. Elk jong weegt 80 tot 150 gram. De ouders beschermen hun welpenkroost gedurende 4 tot 6 maanden. De eerste drie tot vier weken worden de jongen gevoed met moedermelk, dit noemen we zogen (vandaarzoogdieren). Nadien krijgen ze vers vlees, natuurlijk niet uit de koelkast, maar van de ouders. Daarna krijgen ze levende prooi om ze vertrouwd te maken met de jacht. Een vossenkoppel blijft trouw aan mekaar.

  • Hoe ziet hij eruit, wel op de foto's kan je zien dat hij een rosbruine kleur heeft. Een volwassen vos weegt 6 tot 10 kg. Dat is niet echt zwaar hoor. De vos meet ongeveer 1m10 tot 1m50. Natuurlijk is dit wel met zijn staart bijgerekend.

  • Hieronder een nieuwsgierige vossenkop en spelende jongen.

   • Verspreiding: De vos woont in veel gebieden, zelfs bij ons. Hij woont dus in geheel Europa, Noord Afrika, Nabije Oosten, Azië en Noord Amerika, zelfs in Australië. Zie maar op het kaartje. Misschien kom je hem wel eens tegen in het wild?

  • De vos wordt bedreigd door de mens en grotere roofdieren, zoals de beer en de wolf. Deze laatste twee zijn niet aanwezig in onze streek. Reintje wordt het meest bedreigd door de mens (door de jacht): voor zijn pels, staart en plezierjacht. Soms durft Reintje een kippenren betreden. Dat hebben de mensen ook niet graag, dus wordt hij soms in de val gelokt. Volgende foto zegt genoeg...


 

  • De leeftijd van de vos bedraagt ongeveer 3 tot 4 jaar, maar er zijn uitzonderingen gekend van wel 12 jaar.

  • De wilde vossen worden tegen hondsdolheid gevaccineerd. Deze ziekte kan gevaarlijk zijn voor de mens en andere dieren (wild of huisdieren). Daarom gaan natuurliefhebbers de vos helpen. Door een pakje (medicijn) te verstoppen in aas. Hopelijk wordt dat aas dan opgegeten door een vos.

  • Men zegt wel eens "Zo sluw als een vos". Dat wil zeggen dat je listig bent. In tekenfilmpjes en kinderverhalen wordt de vos dikwijls voorgesteld als een sluweMaak jouw eigen website met JouwWeb