Home » Biologie » Werkstukken » Dieren » Beren


Beren

Hallo

Ik hou mijn werkstuk over beren. Ik doe dit omdat ik beren over het algemeen heel erg lief vind en ik niet kon kiezen tussen de bruine beer de ijsbeer en de panda beer enz. ik vind beren net als knuffelberen, ze zijn zo schattig met hun neus en ogen. 
Verder weet ik niks over beren en zou eigenlijk wel wat meer dingen willen te weten komen over beren. Mijn zus is ook helemaal gek van beren geweest dus plaatjes en boeken van haar ga ik zeker gebruiken. 
Dit was mijn voorwoord en ik wens de lezers veel plezier bij het lezen. 

Algemeen 

Ik hou mijn werkstuk over beren. Er leven wilde beren in verre landen en in koude landen.Daar leven ze in bossen of tussen sneeuw en ijs. Maar er leven ook natuurlijk beren in de dierentuin die daar een heel makkelijk leventje hebben en gewoon gevoerd worden en een beetje aan het luieren zijn. Maar je heb ook berenbossen. Bijvoorbeeld het berenbos in Rhenen. Dat is een bos waar een paar bruine beren leven. Die bruine beren zijn mishandeld en er worden ook veel kunstjes met beren gedaan maar dat is heel zielig want dan moeten ze aan een soort ketting kunstjes doen op straat en de verzorger/baas krijgt dan geld en verzorgd de beer niet echt goed en slaat hem ook dan wel is. Ze leven alleen of in familiegroep.
Beren zijn familie van de honden.Ze zien er wel anders uit.Alleen de koppen lijken wel een beetje op elkaar, bijvoorbeeld de neus of dat de neus naar voren staat en dan schuim naar boven loopt en dan pa de ogen krijgt, en ze houden allen twee van jagen op andere dieren. 
Beren zijn grote, zwaargebouwde zoogdieren met een klein beetje vel en heel erg veel vet. Beren hebben ook klauwen, het lijken op de klauwen van de katachtigen. De krachtige klauwen kunnen niet worden ingetrokken zoals bij de katachtigen waar dat wel kan. 
Toch kunnen beren erg snel lopen en zich verplaatsen. 
De meeste beren zijn omnivoren, dat wil zeggen dat ze zoveel plantaardig voedsel als vlees eten. Ze eten meestal wat ze tegen komen, zoals planten, vruchten, honing, insecten, vissen en kadavers. Omdat ze slecht zien en horen, gaan ze bij het zoeken naar voedsel af op de geur. Beren die in een toeristische gebieden wonen voeden zich met, door bezoekers achtergelaten etenswaren.

Soorten
· Brilbeer
· Lippenbeer
· Koalabeer
· Panda beer
· Bruine beer
· Zwarte beer
· Ijsbeer
· Kleine panda
· Aziatische zwarte beer
· knuffelbeer
Er zijn er nog veel meer maar die zijn niet zo erg bekent als deze

Koala beer de beroemde knuffelbeer

Brilbeer Zwarte beer

Panda beer ijsbeer

Land Aantal bedreiging
Albanië 30 ontbossing, landbouw
Baltische Staten en het GOS 35000 35.000
Bulgarije 700 - 800 jacht, vergiftiging
Tsjechie Slowakije 700 - 800 toerisme, land- en bosbouw
Finland 300 - 400 jacht
Frankrijk 7 - 10 verlies leefomgeving
Griekenland 100 - 120 jacht
Italië 80 - 120 ontbossing, jacht
Joegoslavië 2.000 - 2.600 beperking leefomgeving, menselijk ingrijpen
Noorwegen 100 - 200 jacht
Oostenrijk max. 5 
Polen 40 jacht
Roemenië 6.300 georganiseerde jacht
Spanje 50 - 70 verlies leefomgeving, nabijheid van de mens
Zweden 500 stroperij, bosbouw
Turkije 100 jacht, ontbossing

Alertis

Alertis is een organisatie dat de beren en de bossen waar de beren in leven beschermen. En anderen natuur dingen. Een van de bekendste projecten van Alertis is het berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Daar is ook een groot berenbos van ongeveer 2 hectare groot Alertis werkt verder aan projecten in landen als Bulgarije, Servië, Rusland, Slowakije, Georgië, Turkije en India. Nu ga ik een klein stukje over het ontstaan van Alertis vertellen.
Geschiedenis
Griekenland was in 1991 het eerste Europese land dat actie deed tegen het misbruik van beren als ze op straat kunstjes moesten doen( beren als straat artiest). En dat succes had . Turkije had dat twee jaar later.
Er werd een flink aantal beren in beslag genomen en daarvoor moest een plaats waar ze konden leven worden gezocht. Ouwehands Dierenpark in Rhenen liet snel weten dat ze wel een paar beren wilden hebben voor in de dierentuin. Dus lieten ze 2 hectaren van het bos
veranderen in het berenbos waar de beren konden leven. 

Voor het project Het Berenbos en andere projecten waar ze beren opvingen om te verzorgen.Werd de International Bear Foundation (IBF)/Stichting Berenbos Rhenen opgericht. Onder die naam werden tot september 2002 een paar projecten uitgevoerd voor de bescherming van de beer. Na een paar jaren kwamen er behalve welzijnsprojecten ook steeds meer natuurbeschermingsprojecten bij. Maar van Alertis werd een grote organisatie gemaakt.Dat was een van de redenen om in september 2002 de stichting om te dopen tot Alertis - stichting voor beer- en natuurbescherming.in die tijd is Alertis samen gegaan met. Ouwehand Conservation Behalve echte 'beerprojecten' doet de stichting zich sinds die tijd ook op andere soorten die in de leefomgeving van de beer voorkomen. Dit alles bij elkaar is het doel van Alertis. 

Zoogdieren
Veel zoogdieren zijn bedekt met haren, ze zogen allen hun jongen met melk en ze hebben allen een ander soort kaakbeengewricht. Net als vogels zijn zoogdieren warmbloedig. Zoogdieren behoren tot de gewervelde dieren wat betekent dat ze een wervelkolom hebben. Er zijn tegenwoordig ongeveer 4000 soorten waaronder carnivoren (vleeseters), herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters). Zoogdieren komen bijna overal op aarde voor. Ze leven op het land, in de zee en in de lucht, van de koudste poolgebieden tot de hitte van de woestijn.
Placenta-zoogdieren
Zoogdieren die zich ontwikkelen in de baarmoeder van het moederdier en hun voedsel via de placenta krijgen, behoren tot deze groep. De placenta is een speciaal orgaan in de wand van de baarmoeder. Dit orgaan vervoert voedingsstoffen uit het bloed van de moeder naar het bloed van het jong. Door deze voedingsstoffen groeit het jong in de moederbuik. Nadat het jong geboren is, wordt de placenta uitgestoten.
Er zijn ongeveer 18 zoogdiergroepen met een placenta (de mens, de olifanten, de hoefdieren, de honden- en katachtigen, het aardvarken, de zeekoeien, de tandenloze zoogdieren zoals de miereneters, de vleermuizen, de primaten, de walvissen, de hazen en konijnen, de insecteneters, de knaagdieren en de toepaja's). De helft van deze groep bestaat uit knaagdieren en een kwart uit vleermuizen. 
De buideldieren
Kangoeroes, wombats, buideldassen,... zijn buideldieren. Zij dragen hun jongen in een buidel tot ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. Buideldieren komen voor in Australië, Nieuw-Guinea, Noord- en Zuid-Amerika. 

De primaten
Primaten kunnen grijpen met hun handen. Tot deze soort behoren de mensen, de apen en de mensapen. De meeste primaten hebben duimen en grote tenen met platte vingernagels in plaats van klauwen.

Melk
Zoogdieren voeden hun jongen met melk. Als de jongen op het punt staan geboren te worden begint het vrouwtje in de melkklieren melk te produceren. Moedermelk is ideaal voedsel voor de jongen omdat ze alle bestanddelen bevat om de jongen tegen ziektes te beschermen. Als de jongen groter worden, wordt het zogen afgebouwd en leren ze vast voedsel eten.
Lichaamstemperatuur
Net zoals de vogels zijn zoogdieren warmbloedig. Dit betekent dat ze hun hoge lichaamstemperatuur kunnen behouden ook al is hun omgeving koud. Hiervoor dienen ze wel extra voedsel op te slaan. Dit voedsel wordt in het lichaam omgezet in warmte.
De uitzondering
Sommige zoogdieren zoals gordeldieren en schubdieren, hebben geen haren maar een hagedisachtig pantser van schubben. Deze schubben zijn opgebouwd uit hoorn en bot. Tussen de schubben en op de onderbuik groeit wel haar.
Er zijn drie soorten zoogdieren die eieren leggen: het vogelbekdier en twee mierenegelsoorten. Je vindt ze in Australië en de eilanden eromheen. Na ongeveer tien dagen komen de jongen uit het ei en worden door de moeder gezoogd.

IJsbeer/b>

Een ijsbeer is een witte beer of een beetje gelig.Hij leeft op de noordpool.Daar is het heel erg koud wel min 40 graden.Ze hebben kleine ronde oren om zo min mogelijk kou te verliezen.Want als ze grote oren hebben dan waait de wind in hun oren en dan raken ze de warmte kwijt.De ijsbeer heeft nagels van 5 cm lang.
Die zijn zo lang, omdat hij zich dan beter vast kan pakken en niet uitglijdt.
Onder zijn voeten zit ook een anti slip systeem die zorgt er zo goed mogelijk voor dat de ijsbeer niet uitglijden kan.De haren van de ijsbeer zijn ongeveer 15 cm lang.Die zijn zo lang, omdat ze dan kou kunnen verliezen.
Onder de huid van de ijsbeer zit ook nog 10 cm vet.
Dat is ook voor de kou.De vrouwtjes ijsbeer is 2-2,5 m lang van de kop tot romp n weegt 5 keer zo zwaar als mensen.Zij wegen 300-450 kilo.En het mannetje is ongeveer van kop tot romp 2,5-3 m en weegt 7 keer zo zwaar als mensen.Zij wegen 350-600 kilo.Ze kunnen 20 tot 25 jaar worden, dus veel minder oud als mensen.IJsberen kunnen uitstekend zwemmen.Ze kunnen uren lang onder water blijven.Elke voet heeft 5 lange gebogen klauwnagels die zorgen niet alleen voor houvast op het ijs, maar ook voor greep op hun prooi.
Voortplanting 

Als er twee mannetjes een leuk vrouwtje tegen komen gaan ze net als bij herten vechten om het vrouwtje en wie gewonnen heeft krijgt het vrouwtje.Het mannetje en vrouwtje worden dan verliefd op elkaar.In November en December graven ze een hol.Ieder vrouwtje blijft maximaal tot maart in haar hol.Dat heet een winterslaap.Met de jonge ijsberen weegt ze 600 tot 700 kilo met het melk erbij geteld.Het vrouwtje blijft dan in haar hol en ze gaat ook niet op zoek naar eten.En dan 8 maanden later komen er dan jongen. Ze kan maximaal 3 jongen krijgen.En dan gebeurt het weer van voor af aan.Ze zijn het meeste overdag te vinden.De ijsberen leven alleen en niet in groepen.Ze.leven het meest op het land Maar soms in het water. Wat eet een ijsbeer. 

Voedsel
Een ijsbeer eet zeedieren.Zoals zeehonden, kleine ijsberen, walrussen enz.
Hij eet de meeste zeehonden, en Eskimo’s eten ijsberen dus daar moeten ze heel erg mee oppassen 

Waar leeft de ijsbeer en hoe.
De ijsbeer leeft op de noordpool.Daar is het erg koud min 35 graden.
De ijsbeer heeft het niet zo koud, want hij heeft een goeie vacht die goed geïsoleerd. Als hij eten gaat zoeken dan jaagt hij op zeehonden, jonge walvissen en walrussen.Hij gaat er elke dag op uit om eten te zoeken.

Jagen 
als ze gaan jagen dan rennen ze eigenlijk achter de dieren aan (net als een hond). En die dieren denken dat de ijsberen niet kunnen zwemmen dus vluchten ze snel het water in, maar dan gaan de ijsberen er achteraan.Maar hij moet wel oppassen voor de eskimo's, want die schieten hun dood en eten ze op.En dan is er zelf weer een 1 ijsbeer minder.

Panda’s 
De panda komt eigenlijk alleen maar voor in China. Om precies te zijn in zuidwest China, in de provincies: Sichuan, Gansu en Shanxi. De pandabeer woont daar in de bamboebossen. Dat moet wel, want bamboestengels is het voedsel van de panda dat ze het meest eten. 

Het totale woongebied van de panda is 30.000 m2 kilometer. Dat is heel Nederland zonder de provincies: Noord–Brabant, Zeeland en Limburg. Maar dat is eigenlijk best klein, want de pandabeer leeft niet in groepen, maar hij leeft alleen. Toch wordt dat gebied bedreigd. Dat komt door Chinezen die stukken bamboebos weg halen voor hun akkers. Dus wordt het gebied van de panda steeds kleiner en kleiner.
Wat ik nog niet heb verteld is dat de pandabeer op berghellingen leeft. Er heerst daar een koud, vochtig klimaat. Gelukkig beschermt zijn zwart-witte vacht hem daar tegen.
Maar de panda is trouwens ook een heel goede boomklimmer. Toch leeft hij het meest op de grond. Alleen als er gevaar dreigt klimt hij in bomen,
bijvoorbeeld als er mensen aan komen. Want de mens blijft toch de grootste vijand. Maar niet alleen als er mensen aan komen, ook als er een alpenhond of panter aankomt.
Misschien zou je denken dat op de berghellingen in Zuidwest China de winters niet zo streng zijn, dat is niet zo. De winters strenger zijn dan bij ons. Je zou daarom misschien verwachten dat de panda ook een winterslaap houdt, dat is weer niet zo. De panda blijft het hele jaar actief.
De panda heeft ook familie. Dat is de kleine panda. Maar ze lijken nauwelijks op elkaar. Omdat er twee verschillende soorten panda’s zijn, wordt de ene de kleine panda genoemd en de reuzenpanda of grote panda. De kleine panda heeft een roodkleurige vacht. Dus dat is heel wat anders dan zwart-wit van de grote panda, maar toch is dat niet zo. Onderzoekers uit China hebben ontdekt dat er ook panda’s zijn met een hele grijze en hele witte vacht. Dus er is veel verschil tussen kleine en de grote panda. 






Voortplanting en geboorte

Over het algemeen krijgt een panda maar één jong. Het panda vrouwtje gaat een mannetje opzoeken en dan gaan ze paren. Als dat gebeurd is gaan ze meteen weer bij elkaar weg. Dus het vrouwtje moet alleen voor het jong zorgen. De draagtijd (zwangerschap) duurt bij een panda ongeveer vier tot ruim vijf maanden. Als die tijd is verstreken, zoekt het panda vrouwtje een holle boom op. In die holle boom brengt ze haar jong ter wereld. Het jong is dan helemaal kaal, maar krijgt al snel haartjes. De baby panda is trouwens maar 15 tot 17 centimeter lang. Je houdt hem daarom dus gemakkelijk in de hand. Hij weegt dan ook naar 90 tot 120 gram. Je zou het haast dat ook niet voorstellen dat zo’n klein beestje zo groot kan worden. 

Zijn moeder is ongeveer 1000 keer zo zwaar als hij. De baby panda groeit heel snel, op zijn allereerste verjaardag is hij van ongeveer 100 gram ruim 25 kilo geworden. De pasgeboren panda is blind en kan niet lopen of kruipen. Pas als hij echt goed kan zien, lopen en kruipen is hij drie maanden oud.
Als de panda een half jaar oud is, gaat hij voor zichzelf zorgen. Hij heeft zijn moeder dan niet meer nodig.
Het komt heel zelden voor dat er een tweeling panda wordt geboren. Omdat een baby panda heel veel verzorging nodig heeft, kiest het panda vrouwtje er eentje uit om voor te zorgen. De andere panda keert ze de rug toe, ze laat haar andere jong sterven. Dat komt doordat hij geen voedsel naar binnen krijgt. Het is wel zielig, hoor. Wij laten toch ook geen baby sterven als we een tweeling krijgen.
Zoals je ziet moet er wel veel gebeuren om een baby panda ter wereld te brengen

Voedsel

Een panda moet ongeveer 15-35 kilo bamboe per dag eten om alle kracht te verzamelen die hij nodig heeft. Een panda eet ongeveer 600 bamboestengels per dag. Panda's in de dierentuin zijn gek op honing en eten alles van kip tot chocolade. Een dierentuinpanda heeft eens een ijzeren schaal opgegeten. Een panda heeft stevige kaken en grote sterke kiezen om door de taaie stengels heen te bijten en om bij het zachte merg te kunnen komen. De keel van de panda heeft een zachte bekleding om die te beschermen tegen scherpe bamboesplinters. 
Algemeen De panda waarover we het gaan hebben, wordt reuzenpanda of grote panda genoemd. Er bestaat namelijk ook een kleine panda. De grote panda en de kleine panda lijken nauwelijks op elkaar. Dat de kleine panda kleiner is dan de grote panda kun je wel raden, maar ook het uiterlijk van de beide pandasoorten is heel verschillend. Zelfs de kleuren van hun vacht komen niet overeen. De kleine panda heeft namelijk een roodkleurige vacht. En de vacht van de grote panda is ... zwart-wit. Tenminste dat heeft iedereen altijd gedacht. Maar pas hebben Chinese wetenschappers ontdekt dat er ook grote panda's bestaan met een hele grijze vacht en met een hele witte vacht! De panda leeft in de bamboebossen op de berghellingen van China. Zijn dikke zwart-witte vacht beschermt hem prima tegen het koude, vochtige klimaat dat daar heerst. Maar helaas beschermt deze dikke vacht hem niet tegen zijn grootste vijand, de mens. De panda is een goede bomenklimmer. Maar toch leeft hij voornamelijk op de grond. Zijn klimkunsten vertoont hij meestal pas wanneer hij achterna gezeten wordt door een alpenhond of een panter. De winters in het leefgebied van de panda zijn strenger dan bij ons. Je zou daarom misschien verwachten dat de panda een winterslaap houdt, maar dat is niet zo ... hij blijft het hele jaar door actief. 

De panda beer is ook het logo van het WNF het wereld natuur fonds 

Lippenbeer
De lippenbeer is niet zo beroemd als andere beren. Er is dan ook niet veel infomatie over te vinden maar ik wilde de lippenbeer doen omdat i de beer zo bijzonder vind hoe hij eruit ziet en omdat niet veel mensen de lippenbeer kennen daarom heb ik de lippenbeer ook in mijn werkstuk gedaan. 
De lippenbeer uit India en Sri Lanka eet vooral insecten, met name termieten. Hij bezit lange beweeglijke lippen en een lange tong. Met zijn extra lange klauwen breekt hij een termieten heuvel open. Daarna zuigt hij de termieten op met zijn tong en lippen. 

Winterslaap 
In de herfst trekt het vrouwtje de hoge bergen in. Daar graaft ze een hol in de bergwand uit. Al gauw bedekt de sneeuw de bergen. De ingang van het hol kan je op een gaatje na niet meer zien.
Beren in koudere streken brengen de winter door met een winterslaap. 

Om energie te besparen in deze periode van voedsel schaarste doen ze bijna niks. Tijdens de zomer en vroege herfst bereiden de beren zich voor op hun winterslaap. Dat doen ze door zoveel mogelijk te eten, zodat ze een vetreserve opbouwen. Daarna maken ze een hol op een beschutte plek. De jongen worden geboren Piepklein, kaal en blind komen ze ter wereld. Warm liggen ze tegen de moeder aan. Na 3 maanden komen de jongen voor het eerst naar buiten. Na 3 jaar verlaten ze de moeder. De jongen blijven dan nog een jaar bij elkaar en dan worden ook zij zelfstandig.

De koalabeer 

Hoe ziet een koala eruit?
De koala is een klein en schattig beertje De vacht is voor de kou en warmte, want de koala blijft op dezelfde plaats. Zijn lichaamstemperatuur verandert mee met het weer. Als het warmer wordt dan wordt zijn vacht dunner en als het koud wordt dan wordt zijn vacht dikker. Hij zorgt voor een constante lichaamstemperatuur. 
Op zijn buik is hij lichter van kleur dan zijn vacht. Zijn buik is wit en zijn vacht is grijs. Hij gaat op zijn rug liggen en maakt zijn haren in de war als het warm is, want dan schudt hij de warmte van zich af. Zijn neus is platgevormd in een V-vorm. Daarboven heeft hij een groot (zacht, nat) kaal bovendeel net als bij een hond of kat. De voor-en-achterpoten hebben vijf vingers en tenen. De duim van de koala wordt steeds kleiner net als bij alle andere buideldieren bijv. de kangoeroe. De andere tenen en vingers zijn sterk en hebben lange nagels. Met de duim en wijsvinger kunnen ze van alles mee en bij de achterpoten alleen de grote teen. De tweede en derde teen zijn bijna uitgegroeid, behalve hun uiteinden. De tenen zijn net een soort kam waarmee hij zijn vacht mee kan glad kan houden. 
In plaats van een staart heeft hij twee poten. 

Hoe leven koala’s? 
Koala’s zijn ‘s nachts helemaal fit en wild. Hij leeft in bomen die hem voedsel en bescherming geven: de eucalyptusbomen. Hij heeft zich aangepast aan het leven in de bomen en aan een goede klimmer, maar hij beweegt zich langzaam. Hij komt alleen op de grond als het moet om van de ene boom naar de andere te gaan of wanneer deze bomen te ver van elkaar staan dat hij er niet over kan springen. Op de grond is hij erg onhandig en erg kwetsbaar. 
Een koala kan een paar dagen in dezelfde boom blijven. Hij gaat pas weg als hij geen voedsel meer kan vinden. 
De koala heeft een zeer speciaal dieet. Hij eet bijna alleen maar eucalyptusbladeren en nog andere sommige soorten. Hij kiest ze heel precies uit en eet ze dan helemaal op, omdat ze weinig voedsel hebben. Een koala eet ongeveer van 10kg tot 500gram bladeren. Dat is ongeveer een twintigste van zijn gewicht. Omdat de bladeren genoeg vocht hebben, hoeven de koala’s bijna nooit te drinken. De koala leeft in bomen en hoort bij de weinige zoogdieren die geen nest bouwen. 
Zijn vacht beschermt zich tegen het weer. Hij leeft erg vrij en kan zich erg wild gedragen tegen indringers op de grond. De koala heeft een heel klein zanggeluidje, maar kan toch verschillende kreten laten horen. Hij gebruikt het voor als hij wordt aangevallen of als hij zich ontwikkeld. 
De koala slaapt tussen twee takken. Hij rolt zich op als het koud is, want dan blijft hij warm. Hij strekt zich weer pas uit in de zomer als het warm is. Dan kan zijn dikke vacht luchten. Dat doet hij tussen de twee dikke takken. Hij slaapt soms altijd overdag. Hij wordt al wakker bij een klein geluidje, omdat hij een beetje langzaam is, is hij makkelijk te vangen. 
voortplanting
Een koala vrouwtje kan maar één jong per jaar krijgen. Ze voedt haar baby alleen
op. Na vijf maanden heeft de baby zich ontwikkeld. Na zes maanden zit de koalababy al vol met haren. Na acht maanden is de baby te groot voor de buidel. Hij gaat er dan ook uit, maar alleen steekt hij de kop erin als hij moet drinken, want de tepels van de moeder zitten in de buidel. Na een jaar gaat de koala weg bij zijn moeder. 

Leefgebied en de vijand

De eucalyptusbos is een koninkrijk voor de koala. In sommige streken in Australië worden bomen bedreigt, omdat ze geen kans krijgen om nieuwe bladeren te laten groeien. De verspreiding van de koala volgt die van de eucalyptusbossen tot een hoogte van 2.000 m, vooral in het oosten van het land. 
Sinds 1870 is de koala opnieuw ingevoerd op verschillende plekken bijv. in Zuid-Australië. In Kangeroe Ysland de kust van Adelaide. 
De ergste vijanden van de koala zijn de dingo en de Aborginals. Ze vallen de koala alleen aan als hij op de grond komt. Ze dode oude of zieke dieren. Als de koala gezond is dan gaan ze vechten. De koala gaat dan tegen de boom staan. Met zijn sterke poten kan hij kwaad uithalen, maar omdat de hij sterke klauwen heeft moet de dingo zich twee keer bedenken of hij door gaat met vechten. Als de dingo slap is van het vechten dan klimt de koala steeds verder weg van de dingo. Hij gaat dan naar de eerste en de beste boom. 
De Aboriginals jagen ook op koala’s. 
Zij jagen op oude koala’s, omdat ze langzaam zijn. De oude koala’s verstoppen zich in plaats van te vluchten of te vechten. De Aboriginals kunnen ze gemakkelijk vinden in hun boom. Ze kunnen oude koala’s ook doden met pijl en boog, stok of een speer.

Nawoord
Ik vond het een heel leuk onderwerp: beren. Ik heb er dan ook wel veel van geleerd, over alle beren wel een beetje wat ik vind het grappig om dat ook te vergelijken de leukste beer vind in de koala want ik hou ook heel erg van het land waar ze vandaan komen : Australië. Verder heb ik veel op internet gezocht en in een heel groot dieren boek van thuis waar wel helen moeilijken woorden in stonden ook heb ik de dieren encyclopedie de plaatjes heb ik allemaal van internet