Anorexia nervosa

 

ANOREXIA NERVOSA


Voorwoord
Ik doe mijn spreekbeurt over Anorexia omdat ik eigenlijk alleen maar wist dat mensen die dat hebben heel erg dun waren. Daarom koos ik voor dit onderwerp.


Inhoudsopgave/inleiding
1) Wat betekent Anorexia Nervosa? ->

2) De oorzaken van Anorexia; ->

3) De gevolgen van Anorexia; ->

4) Alle kenmerken van Anorexia; ->

5) De behandeling van Anorexia; ->

6) Nawoord
Wat betekent anorexia nervosa ?
Als je de letterlijke vertaling neemt dan betekent het ‘gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken’.

Die naam is eigenlijk niet juist omdat mensen met anorexia wel trek of honger hebben maar die dat hongergevoel zoveel mogelijk negeren (= niet naar luisteren). De ziekte zou beter ‘lijnziekte’genoemd kunnen worden, want patiënten met anorexia willen zo weinig mogelijk calorieën naar binnen krijgen.

Meestal vindt de anorexiapatiënt zich zelf te dik. Ze ziet zichzelf anders in de spiegel. Dikker dan de werkelijkheid!

Vaak gooien ze hun eten weg, daarnaast sporten en bewegen ze extreem veel om nog meer gewicht te verliezen. Zoals ik eerder al zei zijn anorexiapatiënten dan ook extreem mager. Er zijn ook patiënten die nog enigszins redelijk eten maar expres alles weer overgeven.

Het bijna meest lastige is dat patiënten met anorexia een heel verkeerd beeld van hun eigen lichaam hebben : ze vinden zichzelf te dik, ook al zijn ze broodmager. Ook al zeggen alle mensen van de wereld ;”wat ben je mager” dan nog vinden ze zichzelf dik. Dit maakt de ziekte ook zo gevaarlijk, ze blijven zichzelf te dik vinden ook al zijn ze vel over been. Dat verkeerde beeld van het eigen lichaam is iets wat bij hun in het hoofd zit, zij zijn er zeker van dat het zo is. Daarom is het belangrijk dat ze niet in een ziekenhuis terecht komen waarbij ze alleen maar lichamelijke ziektes behandelen maar waarbij ze ook hulp krijgen van een psycholoog of psychiater (= een dokter die mensen behandeld die geestelijke problemen hebben).


De oorzaken van Anorexia;
Hier zijn verschillende ideeën over. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het in de familie voor kan komen, dus dat het erfelijk is. Het kan ook komen door hele vervelende gebeurtenissen in de vroege jeugd. Een andere belangrijke oorzaak kan zijn dat je jezelf te dik vindt. Dit komt ook door hoe de mensen in een land ergens over denken. Kijk maar eens in de modeblaadjes en naar de hoeveelheid advertenties om af te vallen. Je hoort er bijna niet bij als je niet dun bent. Veel jonge mensen laten zich beïnvloeden door die meningen of reclames.

In sommige landen denken ze weer anders over slankheid. Daar is het niet belangrijk. Het is dan ook opvallend, of eigenlijk ook niet,dat in die landen anorexia helemaal niet bestaat.

Wat veel anorexia patiënten hetzelfde hebben is dat ze heel gevoelige mensen zijn die enorm perfectionistisch zijn (= altijd alles zo perfect mogelijk willen doen en altijd maar denken dat het nog beter kan) en erg streng voor zichzelf. Veel kinderen zijn ook vaak gepest, bijv. op school. Anorexia begint nog wel eens in de puberteit, het kan dan namelijk zo zijn dat je dan erg onzeker bent.

90 % van de anorexiapatiënten zijn meisjes. Anorexia begint vaak met gewoon lijnen en dat loopt dan uit de hand. Aangezien veel meer meisjes aan de lijn doen lijden zij veel meer aan anorexia dan jongens.


De gevolgen van Anorexia;
De gevolgen zijn groot, je hebt lichamelijke verschijnselen en psychische ( hoe je je van binnen voelt) verschijnselen.

Een aantal lichamelijke gevolgen bij extreem afvallen zijn :

-enorme gewichtsafname. - droge huid, dor en broos haar en zelfs haaruitval. - bij zeer sterke vermagering kan een zachte, donsachtige beharing ontstaan in het gezicht, op de schouders en op de rug. - koude handen en voeten. - vitaminetekort doordat je te weinig eet - als je nog in de groei bent kun je een groeiachterstand oplopen

Er zijn nog veel meer lichamelijke gevolgen, je begrijpt dat ze ernstig kunnen zijn. Door het tekort aan belangrijke stoffen voor het lichaam zwakt het steeds verder af. Het hart, de motor van ons lichaam, moet zo hard werken om alles van zuurstofrijk bloed te voorzien dat hij bij een slechte lichamelijke toestand eerst zorgt voor de belangrijkste organen en daardoor de handen en voeten bijvoorbeeld niet zoveel geeft. En om het lichaam toch proberen warm te houden ontstaat beharingsgroei op je lichaam.

Een aantal psychische gevolgen bij anorexia kunnen zijn :

- somberheid - eenzaamheid - gevoel van nutteloosheid en weinig eigenwaarde.


Alle Kenmerken van anorexia;
Deze kenmerken zijn als volgt:

• Je wilt jouw gewicht niet verhogen naar een voor jouw lengte en leeftijd. Dit gezonde gewicht wordt gezien als te zwaar , of met andere woorden “dik”.

• Je bent doodsbang om aan te komen en doet er alles aan om dit niet te laten gebeuren. bijvoorbeeld : extreem veel sporten , expres overgeven , en zelfs het eten verstoppen of weggooien.

• Je bent niet tevreden met jezelf en je lichaam. Alleen door af te vallen kan je meer tevreden over jezelf worden.

• Je wordt bijna niet meer ongesteld. Dat betekent dus ook dat je niet zwanger kan worden.


De behandeling van Anorexia;
Hoe korter het bestaat en hoe jonger de patiënt is, des te groter is de kans dat het over gaat. Het is echter moeilijk om op eigen kracht te genezen. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken. Een anorexiapatiënt doet dit vaak niet zelf vanwege het verkeerde eigen lichaamsbeeld!!! De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. In de eerste plaats moet de patiënt en de familie goede voorlichting krijgen over de ziekte. Ook moeten de directe problemen worden opgelost door het herstellen van het eetpatroon. Verder wordt ook aandacht besteed aan het verkeerde beeld over het eigen lichaam. Hierbij krijgt de patiënt hulp van de psycholoog of psychiater.

Vaak is er nog meer nodig, bijvoorbeeld een training om sterker in je schoenen te staan zodat je je beter kunt weren tegen pesters. Vaak moeten patiënten ook medicijnen slikken tegen bijvoorbeeld de sombere stemming die ze hebben. Anorexia is een hardnekkige ziekte die niet zomaar over is. Het gebeurt ook nog wel eens dat het weer terugkomt.


Nawoord
Dit was mijn spreekbeurt . Hopelijk vonden jullie het interessant en hebben jullie er van genoten , en alzeker hoop ik dat jullie nu ook meer van Anorexia weten. Ik vond het eerst wel een beetje moeilijk ,al zeker informatie vinden. Het is me met een beetje hulp van andere gelukt.