John F. kennedy

(hij en zijn familie)
J.F.K. is geboren in Amerika in de stad Brookline in de staat Massachusetts. Hij is geboren op 29 mei in 1917. Zijn vader Joseph kwam uit Boston en zijn moeder Rose uit Ierland. De ouders waren best rijk en dat kwam omdat de vader een succesvol zakenman was en onder meer adviseur van President Roosevelt. Omdat de ouders rijk waren mocht John naar een speciale school en later naar een grote universiteit.
John was de 1na oudste zoon van 9 kinderen. Hij had 5 zusjes, 2 broertjes en 1 grotere broer. Hier heb je een plaatje van zijn familie. (Zie plaatje 2) achter op het plaatje kun je zien wie wie is.
Als kind en jongeman reisde hij met zijn familie al veel door Amerika en ook daarbuiten. Hij studeerde aan 1 van de grootste universiteiten van Amerika: HARVARD en studeerde af in 1940.

(zijn werk)
Toen John ongeveer 30 jaar was, het was de periode net na de 2e wereldoorlog , dacht hij er eerst aan om schrijver of leraar te worden. Maar al snel besloot hij om te proberen in de politiek succesvol te worden. In 1946 werd hij gekozen in het congres van de V.S.
Het congres kun je vergelijken met in Nederland de tweede kamer. Zoals jullie weten zijn er in Nederland heel veel politieke partijen, ik noem de grootste: p vd A, VVD, CDA, D66, GROEN LINKS enz..
In Amerika heb je eigenlijk maar 2 grote partijen, de republikeinen (conservatieven) en de democraten. Kennedy behoorde tot de democraten net zoals Clinton. De huidige president Bush is republikein.
In 1952 werd hij gekozen in de Senaat, vergelijkbaar met in Nederland de eerste kamer.

(zijn eigen gezin)
In die periode ontmoette hij de knappe Jacqueline Lee Bouvier. Hij werd verliefd op haar en in 1953 trouwde hij met haar.
1957 kreeg John zijn eerste kind. Het was een meisje. Ze werd Caroline genoemd.
Later in 1960 werd John zijn 2e kind geboren en dat was een jongetje hij heette John jr. (president)
Eindjaren ‘50 begon hij een campagne ( dat is een publieke actie ) om president van Amerika te worden. In 1960 werd hij door zijn partij, de demoraten gekozen als hun kandidaat. Op 8 november van dat jaar was de presidentenverkiezing. John won op het nippertje van Richard Nixon en werd president van de verenigde staten! J.F.K. was de 35e en de jongste en de eerste Katholieke president.

John werd officieel president op 20 januari 1961. Toen werd hij ingezworen. Hij moest toen de eed afleggen.
Na zijn eed geeft hij een speech dat in de hele wereld bekend is geworden. Hij wilde namelijk van de Amerikanen actieve burgers maken.
Kennedy vond dat Eisenhower (hij was de president voor J.F.K.) niet zo’n hele goede president omdat hij niet zoveel leven in de Verenigde Staten bracht. Kennedy wou juist dat de Amerikanen weer in beweging werden gebracht. Hij steunde arme mensen en oude mensen.

(rassen probleem)
Een groot probleem in die tijd was het rassen probleem. In Amerika werd de zwarte bevolking gediscrimineerd, vooral in het zuiden. Zo mochten zwarten in veel staten niet naar gewone scholen en niet eten in openbare restaurants en niet mee reizen in gewone bussen ook mochten ze niet stemmen. Een belangrijke man in die tijd was Martin Luther King. Toen hij gevangen werd genomen omdat hij demonstreerde heeft Kennedy zijn vrouw geholpen. Dit heeft Kennedy veel steun op geleverd van de zwarte bevolking. In de jaren 1962 en 63 waren er veel rellen en demonstraties en Kennedy heeft in 1963 geprobeerd met een wet te zorgen voor verbetering van de burgerrechten van de zwarten.
(koude oorlog)
Een probleem met het buitenland was de relatie met een ander groot land Rusland. Er was geen sprake van een echte oorlog tussen Amerika en Rusland maar er waren wel voortdurend spanningen tussen beide landen. Dit wordt genoemd de zogenaamde “koude oorlog”. Het was een ruzie tussen 2 verschillende systemen. Het democratische systeem van Amerika en het communistische systeem van Rusland. Oorlog is het nooit geworden en dat kwam ook omdat beide landen zich op en top bewapenden. Daardoor durfde de 1 de ander niet aan te vallen. Het was in die tijd heel opmerkelijk dat de presidenten van beide landen, Kennedy en Chroesjtjov besloten elkaar te ontmoeten. Zij spraken o.a. over de Duits stad Berlijn. Deze stad was verdeeld; de helft behoorde tot West- Duitsland en de andere helft tot oost- Duitsland, min of meer aangesloten bij het communistische systeem van Rusland. Door de Russen is in die tijd de bekende muur van Berlijn gebouwd die de stad in 2en deelde. In 1963 bezocht J.F.K. west Berlijn en hij heeft toen gezegd dat Amerika west Berlijn zou steunen en dat hij hoopte dat de muur een keer zou breken. Dit is gebeurd maar pas heel veel later. Nu ongeveer 10 jaar geleden. Bij dit bezoek sprak J.F.K. de bekend geworden woorden : “ich bin ein Berliner” , om aan te geven dat hij zich 1 van hun voelde.

(Cuba)
Amerika had in de tijd van J.F.K. een probleem met Cuba. In die tijd (en ook nu nog ) was Cuba dat net onder Amerika ligt, communistisch, net zoals Rusland. Amerika was best bang dat het communisme zou oprukken en steeds populairder zou worden. In oktober 1962 vloog er een Amerikaans vliegtuig stiekem over Cuba. Er werden foto`s gemaakt van militaire plekken waarop je kon zien dat de Russen gevaarlijke wapens bouwden in Cuba. Het waren nucleaire wapens. Kennedy had toen hij dit wist een groot probleem. Moest hij net doen alsof hij van niks wist of moest hij actie ondernemen met het risico van een nieuwe oorlog. Omdat hij niet wilde dat Cuba en Rusland zouden weten dat zijn spionnen hem hadden verteld heeft Kennedy in het geheim een aantal dagen met zijn adviseurs gesproken. De film waar ik het net over had laat zien wat er in die dagen werd gesproken. Kennedy heeft toen besloten om met heel veel boten/schepen Cuba te blokkeren zodat de Russen niet meer wapens konden aanleveren naar Cuba. Deze actie had resultaat want al enige dagen later besloot Chroesjstjov de wapens weg te halen uit Cuba en ze terug te brengen uit Rusland. In ruil daarvoor moest Kennedy beloven dat ze Cuba niet zouden aanvallen.

Wat ik net heb verteld is bekend geworden als de “Cuba-crisis”
(bond)
Jullie hebben waarschijnlijk weleens oude james bond films gezien met Sean Connery in de hoofdrol als geheimagent 007. In die oude films ging het vaak over een boef uit Rusland die iets deed tegen Amerika. Je zag dan soms dat de Russische president via een speciale (rode) telefoon belde met de Amerikaanse president. Zij hadden een speciale telefoon lijn. Deze bijzondere “hot line” is ontstaan na de Cuba-crisis tussen het Witte Huis in Washington en het Kremlin in Moskou. Kennedy en Chroesjtjov hoopten door middel van deze telefoonlijn te voorkomen dat per ongeluk een oorlog zou starten.

(dood)
Nu ga ik jullie vertellen hoe Kennedy aan zijn einde is gekomen.
Op 21 november 1963 ging naar Dallas om een toespraak te houden. Toen hij de volgende dag in een open auto door de straten reed langs een massa mensen werden er schoten afgevuurd. Het bleek dat J.F.K was geraakt en dat hij door een sluipschutter Lee Harvey Oswald was neergeschoten (plaatje van oswald 5 ) hij overleed nog dezelfde dag. Binnen 2 uur arresteerde de politie Oswald die zelf enige dagen later werd vermoord door Jack Ruby.

Het is nooit vastgesteld of en waarom Oswald de Moordenaar was. Er zijn heel onderzoeken gedaan en evenveel theorieën over de aanslag. Vorige week las ik nog in de krant dat ze op een geluidsbandje hebben gehoord dat er ook van een andere kant op J.F.K. werd geschoten. Ook word gezegd dat Oswald slechts een opdracht uitvoerde, maar voor wie is nooit is nooit vastgesteld.

De dood van Kennedy was een schok voor de gehele wereld. Mijn vader was toen 8 maar hij weet zich die dag nog precies te herinneren. Zijn ouders hadden nog maar net televisie en er werd de hele dag over gepraat. Zijn ouders waren diep geschokt en erg onder de indruk vooral omdat zijn moeder enkele maanden eerder nog bij Kennedy op bezoek was geweest.
Kennedy was in korte tijd heel populair. Hij knap en had de zwakkeren weer hoop gegeven. Hij was voor miljoenen mensen het symbool geworden nieuw begin.