Japan

Voorwoord en inhoud

Mijn werkstuk gaat over Japan.
Ik heb het onderwerp Japan gekozen omdat we het in de klas met aardrijkskunde over Japan hebben gehad. Dat was maar heel even en ik wou er graag meer over weten. Verder vind ik Japan een interessant land en het leek me erg leuk om er een werkstuk over te maken.

Inhoud:
1. Geschiedenis van Japan;
2. Aardrijkskundige gegevens;
3. Begroeiing en klimaat;
4. Grote steden;
5. Geloof;
6. Tradities;
7. Kledingdracht;
8. Eetgewoontes;
9. Weetjes over Japan;
10. Manga;
11. Nawoord en bronvermelding.

Geschiedenis van Japan

De oorsprong van de eerste bewoners van Japan is voor niemand duidelijk. Wel zeker is dat er een emigratiegolf via Siberië en Korea is geweest toen Japan nog aan het vasteland van Oost-Azië vastzat. Maar het is ook mogelijk dat zeevarende immigranten vanuit Polynesië (Polynesië is een naam voor eilandgroepen in de Grote en Stille Oceaan.)geland zijn op de eilanden Kyushu en Okinawa. Waarschijnlijk is het zo dat de Japanse bevolking ontstaan is uit een mix van allerlei culturen.
Rond 1600 kent Japan het tijdperk van de Samoerai. De samoerai waren ridders die moesten gehoorzamen aan de keizers. Ze dienden als lijfwacht in families van adel. Ze hadden in die tijd erg veel macht. Ze stonden bovenaan het kastenstelsel, met na hen de boeren, ambachtslieden en kooplieden. De Samoerai verboden alle buitenlandse invloeden. Alleen de Nederlanders mochten nog handel drijven met Japan. Pas in 1867 wordt Japan weer opengesteld voor het buitenland. In 1876 werd het dragen van een zwaard verboden en dat was het einde van de machtige samoerai.
In 1894 begint een periode vol oorlog voor Japan. Rusland en China zijn de eerste tegenstanders. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hoort Japan bij de geallieerden waarbij Japan tegen de Duitsers vecht in China. De oorlog tussen Japan en China begon in 1937. De Verenigde Staten vraagt Japan tot kalmte, maar het antwoord van de Japanners is het bombardement op Pearl Harbor (een haven) in 1941. Amerika laat als antwoord daarop atoombommen vallen op de eilanden Hiroshima en Nagasaki. Na de oorlog heeft Japan zich hersteld en tegenwoordig is het een economische wereldmacht.

Aardrijkskundige gegevens

Japan heeft een oppervlakte van ongeveer 377 835 km²
En heeft ruim 130 miljoen inwoners.
Japan heeft 8 keer meer inwoners dan Nederland, en is 9 keer groter!

Begroeiing en klimaat

Japan heeft een kustlijn van 29.000 kilometer lengte. De oost- en zuidwestkusten zijn grillig met diepe baaien en schiereilanden. Het land bestaat voornamelijk uit bergen. Slechts twintig procent van het land is geschikt voor landbouw. De rivieren zijn nauwelijks bevaarbaar, maar worden gebruikt voor irrigatie en hydro-elektriciteit. Hydro-elektriciteit is elektriciteit die word gewonnen uit waterkrachtcentrales. 

Alle eilanden zijn van vulkanische oorsprong. Japan bestaat uit een gebied vol vulkanen, waarvan de hoogste de vulkaan Fuji is. Deze vulkaan is 3776 meter hoog. Er zijn 265 vulkanen, waarvan een vijftigtal actief is. De belangrijkste centrale bergketen staat bekend onder de naam 'Japanse Alpen'.

Japan is het land waar de meeste aardbevingen voorkomen. Gemiddeld 22 per dag, maar de meeste zijn veel te klein om te worden waargenomen.

Japan ligt in de noordelijke gematigde luchtstreek, waardoor het klimaat over het algemeen mild is. Omdat Japan lang land is zijn er echter plaatselijk grote verschillen. Op het noordelijke eiland Hokkaido sneeuwt het ten minste twee maanden per jaar en komt de temperatuur in januari niet boven het vriespunt. Op het zuidelijke eiland Kyushu daarentegen heerst in het zuidoostelijke deel een aanzienlijk milder klimaat; er valt zelden sneeuw en de temperatuur in januari is gemiddeld 7°C.
Ondanks deze verschillen zijn in Japan vier seizoenen te onderscheiden:
In de lente, van maart tot en met mei, varieert de temperatuur van 6°C op Hokkaido tot 20°C op Kyushu. Van grote betekenis voor de Japanner is de kersenbloesemtijd, die laat in maart of vroeg in april begint.
De zomer, van juni tot en met augustus, begint met een regenperiode die ongeveer drie weken duurt. De herfst, van september tot en met november, is net als de lente qua temperatuur de beste periode om naar Japan te reizen. De temperaturen lopen in dat jaargetijde uiteen van 10 tot 23°C. Van augustus tot oktober wordt de archipel regelmatig geteisterd door tyfoons( soort orkaan).
In de winter, van december tot en met februari, kan in het midden en noorden van het land worden geskied. 




Grote steden

Een paar van de grootste steden in Japan zijn: 

-Tokio: Tokio wordt naast Parijs, New York en Londen als één van de Grote Vier Wereldsteden beschouwd. Tokio is ook de grootste stad (de hoofdstad) van Japan en een metropool van Azië. 

-Yokohama: is de twee na grootste stad in Japan, ook is het een bekende havenstad.

-Osaka: Osaka is een stad met 2,7 miljoen inwoners. In Osaka staat het Osaka Aquarium Kaiyukan hierin staat het grootste aquarium ter wereld!

-Nagoya: Deze stad is gelegen in het midden van het eiland Honshu en is daarmee een belangrijk knooppunt tussen oost- en west- Japan. Nagoya omvat een oppervlak van 326 km2

-Kawasaki: de stad werd gesticht in 1924 het is een havenstad maar ook een industriestad met onder andere staalfabrieken,scheepswerven en chemische fabrieken.

-Kioto: Kioto is beroemd om zijn levensmiddelen. De rijke grond rond Kioto maakt groenteteelt mogelijk. Vis wordt in verschillende wateren ruim aangetroffen.

Geloof 

De meeste japanners geloven in het boeddhisme of in het shintoïsme. Natuurlijk zijn er ook mensen die christenen of moslim zijn.
De boeddhistische leer en oefeningen worden onderverdeeld in 3 groepen:
1. Shila, lichamelijke beheersing.
2. Samadhi, geestelijke concetratie, meestal meditatie genoemd. 
3. Prajna, wijsheid. 
Deze drie moeten gelijktijdig worden ontwikkeld, anders ben je niet in evenwicht. 
Shintoïsme is het oorspronkelijke geloof van Japan. Hierbij worden kami oftewel natuurgeesten aanbeden. Bijvoorbeeld: Amaterasu de Zonnegod of Inari de god van rijst. Wat opvalt aan het Shintoïsme is de liefde en veel respect voor de natuur. 

Tradities
Japan is het rijkste land van Azië, toch hecht men veel waarde aan tradities. Een traditie is een gewoonte die al eeuwenlang bestaat. De theeceremonie is een echte Japanse traditie. Ook een traditie is feesten hieronder wat feesten. 
Een groot feest in Japan is het Nieuwjaar. Alle winkels en bedrijven zijn tussen de eerste en derde januari gesloten. Met Nieuwjaar komt men met de familie bij elkaar. Om middernacht op 31 december worden speciale noedels gegeten (die een lang leven beloven) en dan gaat men naar de plaatselijke tempel om te bidden voor voorspoed in het nieuwe jaar. Ook word er vuurwerk afgestoken. Op 1 januari wordt een speciaal ontbijt opgediend, kinderen krijgen geld van hun ouders en familie, en iedereen kijkt verlangend uit naar de nieuwjaarskaarten die allemaal direct op Nieuwjaarsmorgen bezorgd worden.
Een heel andere belangrijke feestdag is O- Bon, dat 15 augustus wordt gevierd. Dan komen, volgens de traditie, de geesten van dierbare overledenen naar huis. Huizen en grafstenen worden schoongemaakt en speciaal voedsel wordt achtergelaten als offer aan de geesten. Verder worden overal in de omgeving en rond het huis lampionnen opgehangen om de geesten naar het huis toe te leiden. 
Er zijn ook een aantal feesten speciaal voor kinderen. Op 3 maart is bijvoorbeeld het poppenfeest, dan worden in het huis prachtige poppen uitgestald die het keizerlijk hof van vroeger voorstellen. Een andere dag, 5 mei is de dag van de kinderen, en is voornamelijk een feestdag voor jongens. Bij alle huizen met jongens in de familie worden wimpels in de vorm van karpers opgehangen. Karper is het symbool van kracht. Voor iedere man of jongen in de familie hangt een wimpel.

In Japan draagt men veel verschillende soorten kleding. 

De kimono is een traditioneel kledingstuk in Japan. Kimono's worden gedragen bij officiële gelegenheden, zoals bruiloften en traditionele thee ceremonies. De lengte van de mouwen kan variëren per gelegenheid. Zo moet de mouwen lang zijn als er een bruiloft is binnen je familie en kunnen de mouwen kort zijn als je naar een bruiloft gaat die buiten je familie is. Van december tot mei worden 2 lagen gedragen. Vanaf 1 juni wordt 1 laag gedragen en in hoogzomer is de stof luchtiger dan in de winter.

Eetgewoontes
Dit zijn een paar gerechten uit Japan: 
Sushi: Sushi is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst van een paar centimeter in verschillende vormen, met daarop of daartussen de overige ingrediënten. Deze kunnen zijn: rauwe vis, rauwe garnalen, rauwe inktvis, maar ook gaar gemaakte vis, gebakken ei, of groenten. 

Misosoep: Dit is een typisch Japanse soep, die in feite een deel van het Japanse leven is. De soep bestaat uit kleine gedroogde sardientjes stukjes bonito, een tonijnachtige vis en wasabi (de Japanse mierikswortel). Soep wordt niet als voorgerecht gegeten maar als de hele maaltijd.

Noedels: Japan heeft een traditie op het gebied van noedels, bamie-achtige slierten. Het ligt aan de ingrediënten hoe de noedelsschotel heet. De bekendste zijn: soba, udon en râmen. Een schotel heeft de noedel als basis en daar kan men andere ingrediënten aan toevoegen. Bij het eten mag geluid zoals smakken of slurpen gemaakt worden

Weetjes over Japan 
Wist je dat???
-de hoofdstad van Japan Tokyo ruim 12 miljoen inwoners heeft! 
- de winkels 's nachts in Tokyo nog gewoon open zijn? 's Nachts shoppen kan dus ook!
- ze in Japan links rijden?
- er in de metro's speciale plekken zijn voor zwangere vrouwen/ouderen/ gehandicapten/mensen met kinderen enz. ? Het is verboden op een verkeerde bank te gaan zitten, zelfs als de metro propvol zit.
- het onbeleefd is een fooi te geven? 
- Elk metrostation heeft zijn eigen melodietje. Veel Japanners doen een dutje in de metro en weten – aan de hand van het stationgeluidje – waar ze moeten afstappen.

Manga
Manga is een Japanse tekenstijl. Manga is pas in de loop van de 20ste eeuw echt populair geworden in Japan. In 1902 verscheen het eerste Japanse stripverhaal, waar steeds dezelfde personages in voorkwamen. Na de 2e wereldoorlog werd de vraag naar deze strips steeds groter. Osamu Tezuka is de man die begonnen is met deze strips te tekenen. Hij heeft 150.000 strippagina’s getekend 400 boeken uitgebracht en zeker 60 films gemaakt. Osamu Tezuka stierf in 1989 aan de gevolgen van kanker. 

Nawoord 
Dit was mijn werkstuk over Japan. Ik vond het leuk om te maken en heb veel over Japan geleerd. Mijn mening: ik vind Japan een mooi land maar ik zou er zelf niet willen wonen. Dat komt omdat de meeste mensen in de grote steden wonen en het is daar dus heel erg druk en dichtbevolkt.



Maak jouw eigen website met JouwWeb